(+40) 745 251 950

Registrul de inventar – obligatoriu

Registrul-inventar este un document foarte important pentru societatile comerciale deoarece cu ajutorul sau se intocmeste bilantul care face parte din situatiile financiare anuale, ce trebuie depuse neaparat de firme.

Registrul-inventar (cod 14-1-2) este un document contabil obligatoriu in care se inregistreaza toate elementele de activ si de pasiv, grupate in functie de natura lor, inventariate de unitate.

Registrul-inventar se intocmeste, pe baza inventarierii faptice, in mai multe situatii. Astfel, potrivit normelor legale, acest document trebuie elaborat:

  • la infiintarea unitatii;
  • cel putin o data pe an pe parcursul functionarii unitatii;
  • cu ocazia fuziunii, divizarii sau incetarii activitatii;
  • alte situatii prevazute de lege.

In acest registru se inscriu, intr-o forma recapitulativa, elementele inventariate dupa natura lor, suficient de detaliate pentru a putea justifica continutul fiecarui post al bilantului.

Documentul se intocmeste intr-un singur exemplar, dupa ce a fost numerotat, snuruit, parafat si inregistrat in evidenta unitatii.

Acest registru se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil, impreuna cu documentele justificative care au stat la baza intocmirii lui.

Registrul-inventar se pastreaza in unitate timp de 10 ani de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia a fost intocmit, iar in caz de pierdere, sustragere sau distrugere, trebuie reconstituit in termen de maximum 30 de zile de la constatare.

Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_28622/Registrul-inventar-obligatoriu-pentru-toate-firmele-Cand-trebuie-intocmit-neaparat.html#ixzz1tooCRLLG

Leave a reply


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.